5 napak, ki jih naredimo na prvem zmenku

zmenek

Videti smo kot se šika, naša samozavest je na višku in še nikoli se nismo počutili tako dobro glede prvega zmenka – poskrbimo le, da besede iz naših ust ne bodo vsega pokvarile.

Prvi zmenek je pač prvi zmenek: prvi vtis je zelo pomemben, zatorej je treba poskrbeti prav za vse. Treba se je lepo odpraviti in poskrbeti za higieno, se obleči, kot se spodobi, se psihično pripraviti in si reči, da smo dober ulov in da ni potrebe, da bi se bali, da našemu zmenku nismo dorasli, ipd.

Še najpomembneje pa je pri prvem srečanju to, kar povemo. Naše besede namreč skupaj z gestiko, mimiko, proksemiko ter ostalo govorico telesa povejo, kakšni smo po karakterju. In prav to naj bi v bistvu bil eden bistvenih in najpomembnejših gradnikov vsake nove zveze. Videz je bistven do neke mere in kdaj pa kdaj mogoče pri nekaterih niti ne igra poglavitne vloge pri tem, če smo bili osebi, s katero smo šli na prvi zmenek, všeč. Naša osebnost pa je že druga zgodba: presodila bo namreč, če smo všečni ali ne. Če smo kompatibilni ali ne. Če smo vredni drugega zmenka ali ne.

Prav zato je vse lepo in prav, če poskrbimo za videz in samozavest, ko se odpravljamo na zmenek, a vsekakor ne pozabimo, da bo najpomembnejši del te »preizkušnje« to, kar bo prišlo iz naših ust. V pogovoru se ne smemo predstaviti kot nekaj, kar nismo – vsekakor je priporočljivo, da smo iskreni in da smo enostavno svoji. A vseeno je pri nekaterih temah pogovora smiselno, če se jim raje izognemo ali pa o njih ne razglabljamo preveč.

In katere so te teme? Ena izmed slabih pogovornih tem, katere se je dobro na daleč izogniti, so bivši. Ja, le zakaj bi o preteklih neuspešnih razmerjih razpravljali z nekom na prvem zmenku, kjer se trudimo, da bi čim boljše spoznal našo pozitivno plat. Tisto plat, ki je ne morijo spomini na bolečo prekinitev zveze z bivšim partnerjem. Tema je enostavno pretežka za prvi zmenek in sploh ne prinese nič k mizi. Kvečjemu bo osebo, s katero smo na dejtu, odgnala proč in dala bo petam vetra.

Denar je prav tako eno izmed področij, ki niso ravno hvaležna, če govorimo o prvih zmenkih in pogovorih na njih. Na koncu koncev vsebina tvoje denarnice in TRR-ja ne bo povedala veliko o tebi – vsaj ne osebi, ki bi se resnično zanimala zate. Lepota prvega zmenka naj bi bila ravno v neobremenjenosti z vsakdanjimi rečmi. Prvi zmenek predstavlja nekake vrste sanje ali upanje na lepšo prihodnost. Trivialna zadeva, kot je denar, bo zmenek zasidrala v preveč realnem svetu in težko bo spet poseči po zvezdah, o katerih smo sanjali pred začetkom večera.

Ne smemo pozabiti, da moramo znati tudi poslušati in ne zgolj govoriti. Le dobri poslušalci so namreč zmožni dobrega pogovora, v katerem se bosta govorca našla in v katerem bo med njima nastala nekakšna vez. Z aktivnim poslušanjem ne pokažemo le, da nas oseba zanima, temveč si obenem omogočimo, da so naša vprašanja in komentarji resnično relevantni in da nežno trkajo na srce našega izbranca ali izbranke.