Vraščen noht lahko preprečimo sami

kako pozdraviti vraščen noht

Vraščen noht lahko doleti vsakogar

Vraščen noht je noht, ki nepravilno raste. To pomeni, da nima lepe ravne ploskve, ampak je zakrivljen na vzdol. Najpogosteje se s tem srečujejo ljudje, ki nosijo preozke čevlje, so nagnjeni k temu, da imajo ozko nohtno ploščo in posledično bolj ukrivljeno in pa ljudje, ki si nepravilno strižejo nohte. Kar pomeni, da si noht postrižejo preveč v kanal in s tem pustijo notri špičko, ki začne rasti v mehko tkivo. Vraščen noht se pojavi že pri dojenčkih, kateri se prvič srečajo s to problematiko. Za vraščen noht je pogojena dednost, sladkorna bolezen in prekomerna teža. Vraščen noht vpliva tudi na naše življenje in razpoloženje, saj so bolečine neizmerno močne. To pomeni, da se spremeni hoja zaradi večjega
pritiska in posledično pripelje do bolečin v kolkih, kolenih. Zaradi močne bolečine pride do vnetja, rdečice in otekline. Če vraščen noht ne saniramo pravočasno, se lahko pojavijo še hujša vnetja, kar posledično lahko pripelje do kirurške odstranitve nohta.

Kako lahko vraščen noht preprečimo?

Največ težav z vraščenim nohtom imajo športniki, tako moški kot ženske. Več težav imajo tudi ženske katere nosijo preozko obutev, največkrat so to salonarji in visoke pete, ter ljudje, ki si nepravilno strižejo nohte. Pomagate si lahko tako, da pripravite toplo kopel in vanjo nasujete malo soli. Namakate približno pol ure, nato pa si naravnost postrižete nohte in špičke malo popilite z pilico. Nikakor se ne sme stričti nohtov v kanale, saj s tem povzročimo vraščenje nohta. V primeru, da začutimo bolečino na otip oziroma nas boli, ko hodimo, takrat je priporočljiv obisk pedikerskega salona. Tam so izkušeni ljudje, ki vam bodo zagotovo znali pomagati. V pedikerskem salonu rešujejo vraščen noht tako, da najprej preverijo s ekshavatorjem, kako globoko je noht, ali kje se ekshavator zatakne. Nato s posebnimi škarjicami zarežejo proti korenini nohta. Seveda samo tam, kjer je težava. Nato s pinceto primejo košček odrezanega nohta in ga počasi povlečejo ven. Nato s posebno antimikotično ali antibiotično kremo namažejo predel, kjer je rana, in notri vstavijo majhen tampon, da prepečijo krvavitev in vnetje. Če imamo konstantno težavo z vraščanjem nohta, nam svetujejo sponke. Sponke velikokrat pomagajo nohtom, ki so ravno prav debeli in široki. Sponko se zatakne na obeh straneh nohta in ga iz sredine počasi privijajo do rahle bolečine. Tako noht počasi začne rasti naravnost in se umika iz kanalov. Ponavadi je problem za vraščen noht tudi obnohta kožica. Nekateri imajo težave z obnohtno kožico, saj se preveč drži nohta in posledično ob nepravilne striženju, se noht še hitreje vraste. Da si obnohtno kožico čimbolj vlažimo, priporočamo olje za obnohtno kožico. Tako olje lahko uporabljamo tudi za roke. Ob nanašanju in vmasiranju pa na grobo potiskamo kožico stran od nohta, saj tako dajemo prostor nohtu. Ko začnemo zdraviti vraščen noht, moramo pri tem upoštevati vse predloge, ki jih dobimo v pedikerskem salonu. To pomeni, da moramo nositi dovolj široko obutev, čimbolj bombažne nogavice in paziti, kako si strižemo nohte. Če se upošteva vsaj del teh predlogov, se bomo izognili in rešili težave vraščenega nohta. Vraščen noht ne bo več težava našega dnevnega razpoloženja.

vraščen noht zahteva poseben tretma

Vraščen noht zahteva poseben pristop za dolgotrajen rezultat